Vrijwilligerswerk ervaring Anne

Anne Januari 2017

Van 13 januari tot 13 maart heb ik vrijwilligerswerk gedaan bij het Limbe Wildlife Centre. Het was mijn eerste keer in Afrika en alles was nieuw. Maar aangekomen bij het centrum voelde alles meteen goed. Iedereen, het personeel en de vrijwilligers, was vriendelijk. En na twee maanden hier geweest te zijn, heb je het gevoel alsof je onderdeel bent van een grote familie.

Het werk met de dieren vond ik minder zwaar dan verwacht. s’Ochtends maak je de hokken van de sectie waar je werkt (ik koos chimpansees) schoon en geef je de dieren eten, dit is van 8 uur s’ochtends tot een uur of elf ongeveer. Daarna heb je een grote tussenpoos van tijd, waarin soms wel wat gedaan moet worden, maar vaak ook niet. Soms moest ik bijvoorbeeld in de gift shop zitten, enrichment maken of browse (een soort gras wat de apen eten) hakken. In het begin had ik hier tussenin nog veel tijd waarin er niets te doen was. Wat heel relaxed is, uitrusten en praten met het personeel over van alles en nog wat of kijken naar de dieren. Maar als je het ‘niets’ doen niet zo ziet zitten, is er altijd wel wat te doen, zolang je dit laat weten. Zo heb ik bijvoorbeeld de bavianen geobserveerd voor een re-introductie en een muurschildering gemaakt. Er is altijd wel wat te verzinnen!

Om 12 uur is de lunch, waar ik erg naar uitkeek steeds want je krijgt wel honger van het werk. Soms is het helaas een teleurstelling en valt het niet naar binnen te werken (ook wel grappig), en soms is het echt super lekker. Maar als het tegenvalt is er een lokaal eettentje om de hoek waar iemand ‘spaghetti omelet’ maakt wat echt superlekker is.

Na het werk heb je tijd om naar de markt of kleine supermarkt te gaan, uit eten te gaan, of gewoon uit te rusten in het vrijwilligershuis. Vooral de eerste week was die laatste optie erg verleidelijk. Vooral omdat ik s’avonds kon praten met Kaiser, de bewaker. Hij had altijd de mooiste verhalen te vertellen en dankzij hem ben ik een beetje gaan begrijpen hoe Kameroen in elkaar zit.

Ook door met alle andere mensen op het centrum te praten leer je heel veel. Hoe de mensen leven, hoe zij denken over bepaalde dingen maar ook over de apen en wildlife enz. Stel vooral zoveel mogelijk vragen 😉 Het personeel is allemaal heel aardig, vandaar dat ik hier veel mee praatte. Qua andere vrijwilligers moet je geluk hebben, ik kwam tussen allemaal fransen terecht die vooral erg graag frans praten met elkaar. Dit was wel lastig, want je leeft wel in een huis met zijn allen.

Op mijn vrije dag, eens in de week, deed ik meestal een bulk was (hel) en ging ik naar het strand (supermooi). Het strand is trouwens de enige plek waar je je niet kapot zweet, dus die kans greep ik graag.

Mijn tip om te overleven in Kameroen is vooral heel veel water drinken (niet uit de kraan) en veel eten, ook al heb je geen honger of dorst. Ook moet je oppassen met bacteriën, vaak handen wassen en ook opletten met koken. Dit deed ik allemaal eerst niet, en tja dan ben je een weekje ziek En als tip; doe iets voor je afscheid als je weg gaat, dit stelt iedereen erg op prijs en is ook voor jezelf heel leuk.
Ik heb heel veel geleerd van mijn tijd bij het LWC, en het was echt een hele leuke tijd. Afscheid nemen van iedereen was dan ook moeilijk. Ik hoop snel terug te komen, want ik mis alles! Behalve de kakkerlakken, die mogen mij gestolen worden 😉

Terug naar ervaring vrijwilligers