Centraal – Afrikaanse chimpansee

De Centraal-Afrikaanse chimpansee (Pan troglodytes troglodytes) leeft in een gebied vanaf het zuiden van de Sanaga rivier in Kameroen tot aan de Congo rivier in Congo
Ze vallen onder de categorie bedreigde diersoorten en er leven ongeveer nog 80.000 Centraal-Afrikaanse chimpansees in het wild, waarvan ongeveer 35.000 in Kameroen.

Ze leven met name in oerwouden maar ook in bergbossen en bossavannen. Chimpansees trekken vaak met verschillende andere chimpansees rond. Er zijn soms wel groepen van 100 dieren groot. Zo’n groep heet een los-vast groep. De mannetjes beschermen de groep tegen indringers. Tijdens het voedsel zoeken, scheidt de groep zich en meestal voegen de chimpansees zich daarna weer bij elkaar. Het voedsel wat ze eten bestaat met name uit vruchten, noten, zaden, bladeren, schors en soms insecten.

Zowel de Centraal-Afrikaanse chimpansee als de chimpansee van Nigeria-Kameroen worden bedreigd door de illegale jacht, willekeurige houtkap en de omzetting van bos naar landbouwgrond.