Anti stroperij programma

Het Limbe Wildlife Centrum werkt intensief samen met de lokale bevolking vanuit de wetenschap dat er zonder samenwerking geen langdurig houdbaar effect bereikt kan worden. Zowel het succes als het falen van elk programma hangt af van de betrokkenheid van de gemeenschap waarin het plaats vindt.

Wanneer je de gemeenschap vanaf het begin actief betrekt in je werk, in plaats van alleen de voorwaarden ter beschikking stellen, komen de inwoners eerder tot het inzicht. Ze zien welke enorme voordelen er bereikt kunnen worden door het behouden van de flora en fauna in hun land.

Als aanvulling werkt het Limbe Wildlife Centre ook aan het creëren van alternatieven die kunnen zorgen voor een nieuwe bron van levensonderhoud. Zo worden bestaande traditionele activiteiten omgezet naar economisch gunstigere activiteiten in plaats van de bestaande cultuur te veranderen door het introduceren van nieuwe buitenlandse activiteiten.

Afromomum bladeren zijn een belangrijke voedselbron voor apen. Het is een groene bladgroente, waarvan de stengels bekend staan om hun anti-parasitaire, anti-schimmel, antibacteriële en zelfs antivirale werking. Daarbij helpt het mee met het in balans houden van het maag-darm stelsel. Voor de in het wild levende apen is dit dan ook de meest geliefde plant. In het Limbe Wildlife Centre krijgen de gorilla’s, drils, mandrils en de bavianen elke dag afromomum bladeren.

Het Limbe Wildlife Centre huurt voormalige stropers uit Batoke in om deze plant in het wild te oogsten. Het dorp Batoke stond bekend om de grote apenvleesmarkten. Door het kopen van deze afromomum bladeren krijgen de stropers en hun familie een alternatief inkomen, waardoor ze niet meer hoeven te gaan stropen. Afromomum is een natuurlijk voorkomende plant die alleen maar in bossen kan groeien. Omdat het kappen van afromomum bladeren de lokale inwoners veel geld oplevert, blijven zij de bossen beschermen tegen de illegale houtkap. Ook worden op deze wijze de bossen behouden en niet doorverkocht aan de palmolie industrie.