Vrijwilligerswerk ervaring Naomi

Naomi Maart 2017

Het was al jaren mijn droom om met apen te werken, bij voorkeur in Afrika. Toen ik via de website van World Of Wildlife meer te weten kwam over het Limbe Wildlife Centre in Kameroen was ik gelijk verkocht. De dieren in het opvangcentrum zijn slachtoffer van illegale handel en stroperij, verhalen die je aan het hart gaan. Het uiteindelijke doel is om de dieren veilig terug te zetten in de natuur, waar ze thuishoren. Ik las prachtige verhalen over de inzet voor deze wilde dieren door het LWC, de foto’s en onderschriften van specifieke (wees)apen die waren gered maakten het helemaal af! Achter elk dier zit een ontroerend verhaal, het LWC geeft dit verhaal een mooie afloop.

Toen ik een mailtje stuurde naar World Of Wildlife om aan te geven dat ik interesse had in vrijwilligerswerk bij het LWC, werd ik de volgende dag gelijk gebeld! Ik had een erg leuk gesprek met Guido, hij was enkele jaren geleden ook in Limbe geweest om zijn steentje bij te dragen. Zijn enthousiasme stak me aan: hier wilde ik heen! Guido bracht me in contact met Marieke, die al meerdere malen bij het LWC had gewerkt, en zelfs naar Kameroen ging emigreren. Een ervaringsdeskundige dus. Marieke heeft me geholpen met alle voorbereidingen (zoals visum, inentingen, HIV-test, TBC-test). Ook bracht zij me in contact met Peggy, de manager van het LWC die alles omtrent vrijwilligers regelt. Superfijn dat ik met al mijn vragen terecht kon bij Marieke, van begin tot eind werd ik fijn begeleid. Wel zo prettig, want het is best spannend om alleen op reis naar Kameroen te gaan!

Al viel dat uiteindelijk reuze mee! Ik heb me geen moment onprettig gevoeld en ik werd fijn onthaald in het vrijwilligershuis. Heel bijzonder om met mensen uit verschillende culturen samen te leven, vooral erg gezellig en leerzaam! Heel prettig dat je je eigen ding kunt doen maar ook altijd met iemand op stap kunt gaan of samen eten. Het was geweldig om het LWC nu met eigen ogen in het echt te zien, in plaats van op foto’s op een scherm waar ik uren naar had zitten turen. Het is een prachtig park en altijd iets te beleven door de apen die gekke fratsen uithalen (kijk uit voor stenen en mangopitten die naar je gegooid worden! ). Ook wist ik niet dat apen zoveel uiteenlopende geluiden konden maken, heel indrukwekkend!

De eerste drie dagen start je in de keuken, omdat je uit voorzorg voor de gezondheid van de dieren nog niet bij ze in de buurt mag komen. Enorme hoeveelheden bananen, papaja’s, avocado’s en mango’s worden gewassen en gesneden. Hierna ga je alle afdelingen langs, wat super leerzaam is! Je kunt met al je vragen terecht bij de keepers. Wel is het zo dat je zelf initiatief moet tonen, niet elke medewerker vertelt veel uit zichzelf. In de ochtend begin je met schoonmaken en voeren, in de middag wordt er weer gevoerd. Per apensoort verschilt het hoe je hierin te werk gaat, erg interessant! Tussendoor is er genoeg tijd om de bijzondere dieren te bewonderen, of om de gorilla’s een douche te geven, waar ze erg van houden! In de middag maak je vaak enrichment, bijvoorbeeld vruchtjes en nootjes in ijsblokjes. Hier zijn de apen erg blij mee, zeker op een warme dag! Ook sta je weleens in de giftshop. Het is hard werken, er is altijd wat te doen, maar ook zeker tijd om je ogen uit te kijken en meer over de dieren te weten te komen, dit maakt het werken extra leuk!

Naast het werken in het LWC heb ik ook genoten van de vele uitstapjes. De restaurantjes (overheerlijke kip!), drankjes (ik hoop dat je van bier houd want de flesjes zijn halve liters ), clubs (jaja, ook uitgaan is geweldig in Limbe!) en stranden. Je werkt 6 dagen per week, maar mocht je de mount Cameroon willen beklimmen of een ander tripje willen maken is dit meestal geen probleem. Persoonlijk werkte ik liever alle dagen met de apen (waar ik immers voor kwam), zeker omdat ik maar een maand in Limbe verbleef. Veel te kort! Mijn tip: gaan! Maar wel wat langer dan ik. Hier zul je zeker geen spijt van krijgen en je bent een geweldige ervaring rijker zijn die je je hele leven bij je zal dragen.

Terug