Vrijwilligerswerk ervaring Anouk

In mei-juni 2018 heb ik een maand vrijwilligerswerk gedaan in het Limbe Wildlife Centre in Limbe, Kameroen. Na eerder vrijwilligerswerk te hebben gedaan in een wildlife centre in Indonesië, wilde ik graag naar Afrika om o.a. met chimpansees en gorilla’s te mogen werken. Via via kwam ik op de website van World of Wildlife en ik was direct enthousiast!

Dankzij fantastische begeleiding van World of Wildlife, waaronder een persoonlijk gesprek en een handboek waarin staat wat je allemaal moet regelen en hoe dat te doen, ging ik goed voorbereid en relaxed op reis!

Eenmaal aangekomen in Limbe werd ik (letterlijk) met open armen ontvangen door Jack (driver), Marieke (werkzaam voor World of Wildlife en woonachtig in Limbe) en de andere vrijwilligers in het huis. Er zaten op dat moment 2 andere vrijwilligers in het huis (waarvan eentje de week erna vertrok), waardoor het lekker rustig in het huis was, maar het aan de andere kant soms wel iets té rustig was. Elk voordeel heb z’n nadeel, zullen we maar zeggen.

Het werken in het Limbe Wildlife Centre is heel afwisselend, maar hangt volledig af van je eigen inzet en interesses. ’s Ochtends bestaat het werk uit het schoonmaken van de (nacht)verblijven en voeren van de dieren. Dit doe je samen met de lokale animal keeper(s) waardoor het niet alleen heel gezellig is, maar ook leerzaam omdat ze je tijdens het werken veel uit kunnen leggen over de dieren en hun gedrag. Tussen de lunch en het voeren om 16:00 is er geen ‘vast programma’ waardoor ik mij in de eerste dagen soms wat verloren voelde, maar je leert al snel de gang van zaken in het LWC kennen waardoor je zelf kunt bedenken waaraan je mee wilt helpen of welke ‘nieuwe projecten’ je op kan starten. Ik heb zelf veel met het construction team gewerkt, in de giftshop gestaan en samen met Marieke nieuwe meubels en decoraties voor in het vrijwilligershuis ontworpen én gemaakt.

’s Avonds en op je vrije dag is er genoeg tijd om lekker een biertje te drinken aan het strand of uit eten te gaan. Daarnaast zijn de stranden en de botanische tuin ook zeker het bezoeken waard!

Ik heb tijdens mijn verblijf in Limbe niet alleen veel over de dieren geleerd, maar ook enorm veel over de Kameroenese gewoontes, keuken en manier van leven. In het begin kunnen de mensen wat gesloten en bot overkomen, maar zodra je ze iets beter leert kennen -inclusief de directe manier van communiceren- zijn het hele hartelijke en oprechte mensen!

Als je je volledig in wil zetten voor de prachtige gorilla’s, chimpansees en vele andere dieren die het LWC rijk is, en je daarnaast onder wil dompelen in de Kameroenese cultuur, is vrijwilligerswerk in het Limbe Wildlife Centre absoluut aan te raden. Het is voor mij een hele bijzondere en dierbare ervaring geweest!

Terug