Vrijwilligers ervaring Jiske

In november 2018 was ik op zoek naar een plek om vrijwilligerswerk te Jiskedoen met chimpansees. Tijdens deze zoektocht kwam ik terecht bij Stichting Weesaapjes, en via die website kwam ik uit bij World of Wildlife.
Voorafgaand aan de reis werd ik uitgebreid geholpen door Marieke, die mij goed heeft voorbereid op de reis. Dit maakte vooral de aankomst op het vliegveld makkelijker, omdat je dankzij haar en de handleiding weet waar je heen moet en naar wie je op zoek bent. Ook het plannen van de reis was hierdoor erg makkelijk, waardoor ik in april en mei 2019 twee maanden naar Limbe, Kameroen ben vertrokken.

De aankomst bij het LWC was even wennen: ik werd naar het vrijwilligershuis gebracht om mijn spullen neer te zetten en moest daarna even wachten totdat de rest thuis kwam. Ik had natuurlijk niet veel te eten mee, maar ik kon wat spullen gebruiken van de gemeenschappelijke boodschappen. Wel een dikke tip: zorg ervoor dat je de eerste of tweede dag naar de bank en supermarkt gaat, want anders kan je niet veel in Limbe.

De volgende dag begon het werk in de keuken, omdat je dan eerst kan Jiskewennen aan het klimaat, de plek en de mensen. Na twee dagen begint dan het echt werk: schoonmaken, eten geven, verrijking maken, etc. Het werk zelf is in het begin best zwaar, vooral vanwege de hitte, maar als je er eenmaal aan bent gewend gaat het prima. Het werk zelf is niet heel spannend, maar het feit dat je naast de apen werkt maakt het zoveel mooier. Vooral de chimpansees hebben mijn hart gestolen. Soms lijken ze precies op mensen, maar dan gooien ze met hun poep naar je en zijn het toch weer dieren.

Als je nog twijfelt: vooral doen! Want niet alleen het werk met de dieren is geweldig, maar ook de mogelijkheden voor dagtripjes, de gezelligheid in het vrijwilligershuis, uit eten bij bijvoorbeeld Birdwatchers of Jumbo’s palace of biertjes op het terras. En… de medewerkers zijn zeer vriendelijk en verwelkomend!

Jiske – April 2019