Westelijke laagland gorilla

De westelijke laagland gorilla (Gorilla gorilla gorilla) komt met name voor in drie gebieden , namelijk ten zuiden van de Sanaga rivier in Kameroen, ten zuiden van de Congo rivier en ten oosten van de Sangha rivier tot aan de Oubangi rivier. Ze leven in de warme laagland regenwouden.

De westelijke laaglandgorilla leeft in kleine groepen met één volwassen mannetje en 3 tot 6 vrouwtjes. Het mannetje, de zilverrug, is de groepsleider. Hij bepaalt wanneer er wat gebeurt en waar de groep naartoe gaat. Ook is er een hiërarchie binnen de vrouwengroep.

Gorilla’s zijn voornamelijk actief in de ochtend. Nadat de groep in de ochtend, na zonsopgang, wakker wordt gaan ze op zoek naar eten. In de middag is de groep meestal aan het rusten en aan het bijkomen van het eten. De jongere gorilla’s spelen vaak met elkaar tijdens deze rustpauze.

Het dieet van de westelijke laagland gorilla bestaat voornamelijk uit fruit, scheuten, bladeren en schors , maar af en toe eten ze ook insecten.

Er zijn nog ongeveer 150.000 westelijke laagland gorilla’s in het wild. Sinds de laatste drie generaties is deze gorillasoort met 80% gedaald. Deze daling heeft voornamelijk te maken met de commerciële stroperij en de verspreiding van ziektes, waaronder Ebola.